Populära inlägg

fredag 28 oktober 2011

JAKT OCH SKOGSTRÄNING I OKTOBER

JAKTTRÄNING I ALINGSÅS

Nu är Saga snart 8 månader. Vi började ganska tidigt i sommras med att ta ut henne i skogen där hon fick springa lös och nosa och utforska alla nya dofter. Vi själva letate kantareller och Saga for mellan oss för att hålla koll på var vi befann oss.
Sin jakt debut gjore hon på älgjaketn i år där jag och Saga gick igenom en mindre såt och drev av den tyvärr utan att vi fick upp något. Söktiderna har legat på ca 3-4 minuter fram tills förra veckan.
Vi var ute i skogen för att träna mera och jag försökte att få lite längre söktider på henne. Jag gick en liten bit in i såten och stod still för att Saga skulle söka ut. Som mest blev det ca 100-150 m från mej och tiderna låg på ca 2-3 min innan hon var tillbaka.
Vi tränade lite på inkallning med pipan och det funkade bra.

MEN....på vägen hem sprang det ut en hjort framför oss jag stannade och titade. Den den gick in ca 20-30 m och stod stilla och tittade tillbaka. Bössan låg givetvis i oladdad i baksätet. Jag öppnade bildörren och hjorten försvan in i skogen. Jag tog fram bössan och släpte Saga på spåret (slaget). Hon tog upp direkt for i väg och skallade efter en stund. När Saga varit borta ca 5 min och efter att hon slutat skalla visslade jag på henne hon kom tillbaka men var fortfarande väldugt intresserad av slaget.
Jag lyfte in henne i bilen igen och körde runt såten för att försöka genskjuta bocken ca 500-600 m längre bort. Denna gången kopplade jag Saga för att släppa en bit in. Precis när jag släppte henne såg jag bakdelen av en älg som travade iväg. Saga satte iväg och nu hände det. Saga drog järnet in i skogen mycket längre än tidigare jag satte mig ner och väntade efter 15 min började jag faktiskt bli lite orolig och blåste i pipan men ingen Saga och så höll jag på i 10 minuter till utan resultat. Jag tänkte nu har hunden sprungit bort och vi som egentligen var påväg hem. Jag gick tillbaka till bilen för att flytta den för den stod mitt på vägen och läggan in geväret för att röra mej lite bättre. För nu tänkte jag att nu blir det till att leta hund. När klev ur bilen efte att jag flyttat den ringde Amanda min yngsta dotter och jag sa att jag hade en tråkig nyhet att berätta Saga har sprungit bort. Precis när jag säger de sista orden så kommer det en glad Wachtelhund springande och viftar på svansen som om inget hade hänt. Förmodligen har hon hört bilen. och hon kom springande läns med vägen från en riktning som jag absolut inte hade räknat med. Det är nu som jag bestämmer mig för att nästa investering blir en GPS.

JAKT PÅ RÅDJUR OCH RÄV I PARTILLE

Vi jagade räv och rådjur p åvåra marker i Partille där Saga och jag fick ta den första mindre såten. Hon visade samma jaktlust som i Alingsås och drog iväg mycklet längre än vad hon gjort tidigare. Efter ca 10 minuter så hörde vi drevskall och det gick mot en av våra passkyttar Göran. Tyvärr så dog det ut och Saga kom tillbaka efter ca 5 min från det att skallet upphört. Vi tror att hon har drivit en räv för det finns ett gryt i den såten och att den gått ner i det.
Vi gick vidare och Saga började jaga fåglar på kyrkogården som ligger i anslutning till såten. Det kom en person med en annan hund ocksåp så jag kopplade henne och gick en bil längre in och släpte på nytt.
Hennes kodition är ok men inte på topp, jag märkte tydligt att hon var trött de sista 10 minuterna. Vi var snart igenom och Saga fick vila ut i bilen när vi jagade vidare med de andra hundarna.